Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Denemarken 04 Mei 2014 Vikingstad en witte mannen.

De volgende etappe gaat van Heringstadt naar Esbjerg in Denemarken.

Onderweg brengen we een bezoek aan Ribe. Ribe is, naast het oudste stadje van Denemarken, ook het oudste van geheel Scandinavië. Ribe werd in 710 n.Chr. gesticht als marktplaats van Friezen en Vikingen. Pas tegen het einde van de achtste eeuw kregen Deense koningen grip op Ribe. In de begin jaren werd gedurende een deel van het jaar handel gedreven door kooplieden op deze plek. Er was een kade voor het aanleggen van de schepen en een houten weg waarlangs de tenten van de kooplieden werden opgezet. Later kreeg de marktplaats een permanent karakter en werden er huizen en werkplaatsen gebouwd. Ribe werd tevens een bisschopsstad.  Nadat we Ribe uitgebreid bekeken en de kerktoren beklommen hebben gaan we verder langs de kust naar Esbjerg. Hier moeten we natuurlijk ook even de plaatselijke bekendheden Menneskey ved Havet bekijken.

Mannen aan de Zee (Deens voor Menneskey ved Havet) is een 9 meter hoge sculpturengroep in de Deense stad Esbjerg. Het werd ontworpen door beeldhouwer, schilder en graficus Svend Wiig Hansen.

De sculpturen zijn gemaakt van wit beton en portretteert vier zittende mannen die uitkijken over het water van de Waddenzee. De beelden zijn onder andere geïnspireerd op de moai van Paaseiland en beeldt de pure en onbedorven man uit in ontmoeting met de natuur. In de volksmond wordt het kunstwerk ook wel De 4 hvide mænd genoemd, oftewel De vier witte mannen.