Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Elzas 10 Maart 2014 Verjaardag op een ruïne.

We rijden vandaag naar kasteel Fleckenstein en maken vervolgens een fikse wandeling in de omgeving van de ruïne.

Het Kasteel Fleckenstein (Frans: Château de Fleckenstein) is een ruïne van een kasteel in Lembach in de Elzas. Het kasteel werd in het begin van de 12e eeuw gebouwd door de familie Fleckenstein. De Fleckenstein werd in opdracht van Lodewijk XIV van Frankrijk verwoest in 1689.

Château de Fleckenstein staat op een zandstenen rots op 338 meter hoogte. Het kasteel had een hoogte van 30 meter, een lengte van 90 meter en een breedte variërend tussen de 10 en 15 meter. Het kasteel is origineel gebouwd in de romaanse stijl en heeft de vorm van een boot.

Het had een systeem dat het water opving en dat naar de bovenste verdiepingen bracht.

Het trappenhuis van Château de Fleckenstein is versierd met de wapens van Friedrich von Fleckenstein, die in 1559 stierf, en zijn vrouw Catherine von Cronberg.

De meeste overblijfselen van de Fleckenstein komen uit de 15e en 16e eeuw, maar uit voorgaande periodes zijn ook nog overblijfselen over. Uit de beginperiode resteert nog een trap, die uit de rots, waarop het kasteel staat, is uitgehouwen. Verder resteren uit deze periode nog uit de rots gehouwen kamers en een wateropslagplaats. Het onderste deel van de put komt uit de 13e of 14e eeuw en de hogere delen komen uit de 15e en de 16e eeuw. De binnendeur van de binnenplaats resteert uit 1407 of 1423 en de buitendeur uit 1428 en 1429.