Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Indonesie 16 September 2019 Oude ambachten en mooie zaken.

Productie(f)

Details maken de schoonheid

Vandaag spraken we af om met de chauffeur naar Kotagede te gaan. Kotagede is bekend om zijn zilversmeden. Er zijn in deze buurt ongeveer een 8-tal bedrijven in het zilverwerk actief. HS Silver is toegankelijk voor publiek en je krijgt een rondleiding langs de productie. Tjee wat is dat filigrain zilver. Een gepriegel van jewelste maar zo mooi dat we moeten ons inhouden want we zouden zo de shop leegkopen. Jammer genoeg is de fabriek waar gehamerd zilver wordt gemaakt niet toegankelijk.
Na dit bezoek rijden we door naar de Maliboro straat, dit is de bekendste winkelstraat van Jogja, waar we op ons gemakje doorheen wandelen. Yuyus zal ons opwachten bij fort Vredenburg. Na een uurtje slenteren komen we bij het fort aan staat hij al op ons te wachten. Hij is vergeten dat het fort ‘s maandags gesloten is. Hij bied aan om naar een tempelcomplex net buiten de stad te rijden. De Candi Ijo is Hindoeistische tempel en gebouwd tussen de 10de en 11de eeuw. Ook deze tempel heeft met de grote aardbeving een deel verloren, van de 6 Puwaras (de kleine tempels rond de hoofd tempel) staan er nog maar 2 over. We bezoeken ook de restauratiesite maar krijgen de indruk dat het hier niet opschiet, waarschijnlijk door gebrek aan financiële middelen. Dit complex hoort zo te zien niet bij het Unesco erfgoed. Gelukkig word de site in de avond goed bezocht want van hieruit zie je een mooie zonsondergang waarvoor veel lokale jongeren bij elkaar scholen.

Terug in Jogja gaan we nog langs Kantoor Pos voor postzegels en dan door naar de Batikfabriek. Hier aanschouwen we het maken van traditionele batik stoffen. De Batikstoffen worden prachtig gedecoreerd. Dit gebeurt door ze met traditionele waspijpjes in te tekenen, dan worden ze geverfd waarna de was er weer uitgewassen wordt zodat de mooie tekening achterblijft. Kortom een leerzame dag.
We wandelen terug naar het hotel en plonzen lekker in het zwembad. Voor straks staat er weer saté op het menu. Ik krijg er maar geen genoeg van.