Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Indonesie 19 September 2019

De Plantages

We beginnen de dag met een kijkje in de hoteltuin waar veel mooie bloeiende planten en een aantal beestjes onze aandacht trekken.

Vervolgens gaan we naar een Tofufabriekje (dan eet je nooit meer Tofu) en een fabriekje waar ze helemaal met de hand aluminium spullen maken.

Hierna volgen de plantages.

De mannen van de VOC wisten blijkbaar al snel waar de vruchtbare plekken op Java te vinden waren inclusief de diverse klimaatzones. Nootmuskaat en kruidnagel werden hier in de omgeving gevonden. Later importeerden zij verschillende gewassen die zelfs vandaag de dag de lokale economie draaiende houden denk aan thee, rubber en het drakenfruit. Het ging hen in elk geval goed.

We bezoeken een plantage met cacao, koffie en latex en we bezoeken de oude Engels Nederlands fabriek uit 1920 waar het sap van de rubberboom wordt verwerkt. We zien het hele proces van sap tot lap.

Kruiden waren er op de eerste plantage niet dus boeken we bij de hotelgids een tweede tour bij een andere plantage die naast het verbouwen van kruiden en fruit ook educatie verleend aan kansarmen en invalide jongeren en ouderen. We kijken nog naar het dansen en palmvlechten van de kinderen. Een mooi streven dat mede met Nederlandse hulp uit Maasbree gestalte krijgt. Dan komt de promotiemotor stilaan op gang. Het was machtig interessant en het is al donker als we naar het hotel terug wandelen. Als verrassing voor de hotelgids nemen we de geschonken vlechtwerken mee welke in goede aarde schijnen te vallen.