Gewone en bijzondere trips in binnen en buitenland!

Indonesie 19 September 2019

De Plantages
We beginne de dag met een kijkje in de hoteltuin waar veel mooie bloeiende planten en een aantal beestjes de aandacht trekken. Vervolgens gaan we naar een Tofufabriekje (dan eet je nooit meer Tofu) en een fabriekje waar ze aluminium spullen met de hand maken.
Hierna volgden de plantages.
De mannen van de VOC wisten blijkbaar al snel de vruchtbare plekken op Java te vinden waren inclusief de diverse klimaatzones. Nootmuskaat en kruidnagel werden hier in de omgeving gevonden. Later importeerden zij verschillende gewassen die zelfs vandaag de dag de economie draaiende houden denk aan thee, rubberplantages en het drakenfruit. Van overal uit de wereld werd hier naar toe gehaald om te proberen. Het ging hen in elk geval goed. We bezoeken een plantage met cacao, koffie en latex en we bezoeken de oude Engels Nederlands fabriek uit 1920 waar het sap van de rubberboom wordt verwerkt. We zien het hele proces van sap tot lap.

Kruiden waren er op de eerste plantage niet dus boeken we bij de hotelgids een tweede tour bij een andere plantage die naast het verbouwen van kruiden en fruit ook educatie verleend aan kansarmen en invalide jongeren en ouderen. We kijken nog naar het dansen en palmvlechten van de kinderen. Een mooi streven en mede met Nederlandse hulp uit Maasbree komt de promotiemotor stilaan op gang. Het was machtig interessant en het is al donker als we naar het hotel wandelen. Als verassing voor de hotelgids nemen we de geschonken vlechtwerken mee. Het valt in goede aarde.