Gewone en bijzondere trips in binnen en buitenland!

Indonesie 22 September 2019

Het gele goud
De Ijen vulkaan
Vandaag weer een vroege dag want om 03.30 uur staat de chauffeur netjes klaar om ons naar de 28 km verderop gelegen Ijen vulkaan te rijden. Onderweg zijn al diverse mensen op en zelfs warungs zijn al open vooral dicht bij de moskeeën, daar wordt namelijk al om 4.30 aan het gebed begonnen. Sri, de lokale reisagente heeft een gids geregeld die met ons de vulkaan opgaat. Op de parking staat hij al op ons te wachten. We beginnen aan de klim op een steil zanderig pad, we moeten 540 meter omhoog over een afstand van 3400 meter. We pauzeren even voor een thee en lopen nog ongeveer 2 km verder tot de top. Op de top haasten we ons naar een verderop gelegen bord want van daaruit weet de gids waait de zwaveldamp weg en heb je goed zicht waar de zwaveldragers hun delfstof winnen.
Ik mag proberen een korf te tillen. optillen gaat nog maar op mijn schouder leggen is teveel gevraagd. Gemiddeld wegen die 2 manden 80 kilo, opbrengst hiervoor is ongeveer 15.000 rupiah per 25 kilo (1 euro). De miners zijn allen echte krachtpatsers en atleten. Ze sprinten met hun vrachtje te voet vanuit de krater over smalle zeer steile paadjes 800 meter naar boven. Oud worden doen deze mannen niet. De reden hiervoor zijn de zwaveldampen. Zeer ongezond werk.
Rond 11 uur beginnen we aan de rit naar Bali, nemen het veer van Ketapang naar Gilimanuk. We weten niet wat onze driver op zijn kerfstok heeft maar bij elke controle om het veer op te gaan en bij aankomst op Bali moet de jongeman aan de kant en de politie betalen. 2 keer zeker 20 minuten verloren en wij mochten de auto niet uit. We komen aan bij het hotel en laten hem maar zo vertrekken. Wow dit is luxe. Mooie kamer en restaurant aan het strand. Veel groen en mooie details en gebouwen op het resort. We nemen ‘s avonds een Balinese rijsttafel.