Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Indonesie 23 September 2019

Een uurtje later.

Omdat Bali in een andere tijdzone ligt zijn we een uurtje later op dan gewoonlijk. We lopen langs het strand en aanschouwen hoe de vissersbootjes aankomen. We nemen een ontbijt en werken het blog bij want doordat we een paar dagen geen internet hadden hebben we wat in te halen.

Straks gaan we op stap met een gids die ons werd aangeraden door de praktijk-ondersteunster van René’s huisarts………
Netjes op tijd staan 2 personen klaar met hun wagen, we stellen ons voor en hebben Ady als gids en Gede als chauffeur. We overleggen even onze wensen en of dit mogelijk is want 50 km op Bali rijdt je niet in een half uur. We gaan op pad en al snel arriveren we bij de boom waar de weg doorheen loopt. Een machtig gezicht op een reuze boom met giga wortels. Onderweg stoppen we nog bij een waterval. We wandelen rustig tussen de kruidnagelbomen door en worden beneden beloont met een mooi zicht op de waterval. Op de terugweg naar boven zien we ook een dame met een grote witte zak op haar hoofd. Deze is gevuld met kruidnagelbladeren welke gebruikt worden voor kruidnagelolie. Het lijkt zwaar en wij bieden hulp aan maar dat wordt vriendelijk geweigerd.

Later stoppen we nog op een panoramapunt dat uitzicht bied over de twee meren en waarna we met z’n vieren gaan lunchen.

Na de lunch bezoeken we de beroemde Ulun Danu tempel in het Bratonmeer. Deze tempel is gewijd aan de Dewi Danu de Hindoeïstische godin van het water. Het is er vrij druk maar met Ady vinden we nog een paar rustige spots. Dit meer is voor de omliggende rijstvelden van levensbelang omdat het gehele irrigatie systeem er vanaf hangt.

Ady sommeert ons voort te maken want we willen ook nog een andere site aandoen voordat het donker wordt. Onderweg hebben we nog een flinke opstopping omdat een tempel ceremonie net was afgelopen. We zijn onderweg naar de rijstvelden Jati Luwih die op terrassen aangelegd (Sawa’s) zijn en op de Unesco wereld erfgoedlijst staan. Wow wat zijn die mooi en Ady had niks teveel gezegd. We lopen nog een trail van 3 km wat net lukte voor het donker werd. Ongeveer in het midden van de tocht stond een gigantisch borstbeeld van de rijstgodin Dewi Sri geheel gemaakt van gevlochten bamboe strips.

Het is al donker als we weer terug in het hotel aankomen. Ady bedankt voor alles!! Een prima gids die de aanbeveling waard is.