Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Kreta 1996 Mijn eerste vliegreis.

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van mijn chef René ga ik met Johan en de familie van René naar Kreta.

Hier bezoeken we onder andere Iraklion (Heraklion), Rethimnon dat precies tussen Iraklion en Chania in ligt en Agios Nikolaos. Vanuit Agios Nikolaos gaan we met de boot naar Spinalonga.

Spinalonga (Grieks: Σπιναλόγκα) is een eiland voor de kust van Kreta, nabij Elounda en Agios Nikolaos. Het eilandje Kalidonia, waarop een Venetiaans fort staat, maakt deel uit van Spinalonga. Het fort waarin een leprozerie was gevestigd is een belangrijke toeristische trekpleister op Kreta. Kalidonia ligt op de meest noordelijke punt van Spinalonga, enkele tientallen meters gescheiden van het schiereiland. Spinalonga is niet altijd een eiland geweest. Archeologen hebben op de ondiepe zeebodem tussen Elounda en Spinalonga restanten gevonden van de oude Griekse stad Olous.

Ook gaan we naar Knossos waarvan vermoed werd dat op dat terrein de resten lagen van het kolossale Minoïsche paleis van Knossos. Het paleis is vermoedelijk zo’n 4000 jaar oud en zou kunnen zijn gebouwd door de mythische architect Daedalus. In 1878 vond Arthur John Evans het de moeite waard om te onderzoeken wat voor gebouw hier had gestaan, voordat alle sporen door de huizenbouw waren uitgewist. Hij begon met opgravingen bij Knossos en het werd al snel duidelijk dat hier een Minoïsch paleis had gestaan, waarschijnlijk het paleis van de legendarische koning Minos. Bij de opgravingen werd de westelijke vleugel van het paleis ontdekt. Men vond er veel aardewerk, vazen en kannen en de beroemde stierenfresco.