Nog een dagje touren door het Drentse landschap met een uitstapje naar de vijvertuinen van Ada Hofman in het dorp Loozen.
De Vijvertuin is ruim 2 ha. groot. Rondom 3 grote natuurvijvers liggen ruim 30 kleine tuinen met daarin zo’n 50 grote en kleine vijvers. In iedere tuin zijn zitjes om heerlijk van de rust, geuren, kleuren en geluiden van flora en fauna te kunnen genieten. Er is veel te zien, kabbelende beekjes, watervallen, en in de tuin staan vele verschillende soorten vaste planten, heesters en bomen.
We stoppen onderweg ook nog in Coevorden voor een wandeling en een versnapering. Voor ons blijft het bij een relatief kort bezoek omdat er niet heel veel te zien is.
Ook zien nog enkele oude kalkovens. In een kalkoven werden schelpen met behulp van turf verhit tot een temperatuur van 900-1.200 graden Celsius. Daardoor werd koolzure kalk omgezet in koolzuurgas en ongebluste kalk. Deze ongebluste kalk werd uit de oven geschept en uitgespreid op de vloer in het leshuis. Dit was een schuur met een onbeschoten kap. Door de ongebluste kalk met water te besproeien trad een chemische reactie op. De temperatuur steeg dan tot ongeveer 100 graden en na enige tijd vielen de schelpen als kalk uit elkaar. De stoom kon gemakkelijk ontsnappen door het dak. Tot halverwege de negentiende eeuw hadden de ovens de vorm van een afgeknotte kegel. De schelpen en turf werden om en om van boven in de oven geworpen. Later werden de ovens voorzien van een schoorsteen en lukte het om ze continu te laten branden door ze van boven steeds bij te vullen en van onderen leeg te halen. De kalk die aldus ontstond werd in de bouw gebruikt bij de cementbereiding en het pleisterwerk.