Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

NO Nederland 27 Juni 2021 Vogels kieke, hangende keukens en verrukkelijke vis.

We gaan op verkenning in Noord-Groningen. Op de grens van Nederland en Duitsland vind je de Kiekkaaste. Een vogelkijkhut op een bijzonder stukje Nederland. Het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee komen hier samen. Dit zorgt voor een bijzonder landschap met planten, vogels, vissen en andere dieren die nergens anders in de Waddenzee leven. Vanuit de vogelkijkhut heb je een prachtig uitzicht over de slikvelden van de Dollard, waar vaak honderden bonte strandlopers te zien zijn. Ook worden op de kwelders soms fraters, zeehonden en bruinvissen gezien.

Na het bezoek aan de Kiekkaaste gaan we naar Appingedam. De stad Appingedam heeft een historisch centrum waar je je bijna terug waant in oude tijden. Onder andere de Solwerderstraat is een aaneen­schakeling van historische panden, een aantal met de beroemde hangende keukentjes boven het water. Het zijn er maar vier, maar samen zijn ze één van de meest vereeuwigde plekjes van Groningen: de hangende keukens van Appingedam. Vermoedelijk dat ze dateren van na 1877 toen het Eemskanaal open ging en het Damsterdiep minder belangrijk werd als scheepvaartroute. De pakhuizen werden woningen.

Na dit uitgebreide bezoek aan Appingedam gaan we eten bij ons favoriete Groningse restaurant: Visrestaurant Landman in Termunten. Hier krijg je volgens ons de beste vis van Nederland.