Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Spanje-Andorra-Elzas 25 Augustus 2002 Middeleeuwse zaken.

We vervolgen onze trip en rijden naar de Elzas. We nemen onze intrek in een hotel in Ribeauvillé en gaan de omgeving verkennen.

Je hebt hier een schitterend middeleeuws stadje: Riquewihr. Riquewihr is een stadje in het Franse departement Haut-Rhin en telt 1136 inwoners.
Het stadje is bekend vanwege de wijnbouw en is een belangrijke toeristische trekpleister. Het aanzien van het Elzasser wijnstadje is behouden gebleven met, in het centrum, veel vakwerkhuizen. Evenzo is de stadsmuur behouden; de stadspoort de Dolder dateert oorspronkelijk uit 1291 en is later versterkt.
Riquewihr kreeg in 1320 stadsrechten. In 1324 werd de heerlijkheid Riquewihr samen met het graafschap Horbourg een onderdeel van het graafschap Württemberg. In 1793 werd de stad door Frankrijk geannexeerd. Riquewihr is een van Les Plus Beaux Villages de France.

Op 15 kilometer ligt ook het gigantische Château du Haut-Kœnigsbourg wat voor liefhebbers van kastelen een must see is. De burcht wordt voor het eerst vermeld in de 12e eeuw en is gesitueerd op een rotskam (Stophanberch) van de oostelijke Vogezen op een hoogte van 755 m boven het Rijndal. Vandaag de dag geldt het kasteel als een van de best bewaarde burchten en is het enige in de Elzas gelegene Franse Monument national. Het indrukwekkende bastion, de donjon en de Logis Seigneurial en het vergezicht in het Rijndal en de blik op nabije ruïnes van andere burchten (b.v. Ortenbourg, Ramstein) hebben het kasteel tot een geliefde toeristische attractie gemaakt.

Als we richting huis rijden en per ongeluk een verkeerde afslag nemen komen we terecht bij een Bugatti treffen.