Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Sri Lanka 07 April 2022 Over tempels en cocktails.

Vandaag rijden we naar Polonaruwa. Hier ligt de oude koningsstad met veel oude tempels en ruïnes. We kopen een combinatie ticket voor de verschillende locaties. Als eerste worden we door het museum geleid met de vondsten uit de stad welke rond de 12de eeuw hoogtij vierde.

Als tweede doen we Weijantha Prasada aan, dit is een paleisruïne die niet echt mooi is maar het is wel indrukwekkend hoe dik de muren zijn en hoe groot het complex geweest moet zijn. Opvallend is ook dat het pleisterwerk ongeveer 3 cm dik was.

Alhana Pirivena
Wat nu nog rest van deze kloostertempel zijn een aantal zuilen, volgens de gids zou het geheel een oppervlakte van 80 hectare gehad hebben, hoeveel Monniken zouden hier dan gewoond hebben?

Polonnaruwa Vatadage
Ook een prachtige Boeddistisch overblijfsel. Een open Stupa met 4 toegangstrappen.
Elke entree is aan beide zijden voorzien van een ‘guardstone’ vaak afgebeeld met een offer in de hand gericht naar de trap. Voor elke trap een halve maan met van buiten naar binnen Olifanten, paarden, buffels en schildpadden

Gal Vihara
Dit is het bekende beeld van de liggende Boeddha wat je in bijna elke Sri Lanka brochure tegenkomt. In volle lengte 12 meter en in zijn geheel uit de rots gehouwen een paar meter verder ook nog een staande Boeddha zo’n meter of 7 hoog, uit dezelfde rots gehouwen. Wat een meesterwerk voor de 12de eeuw. Ik denk dat het vandaag de dag bijna onmogelijk is iemand te vinden die dit zou kunnen.

Rankoth Vehera
Deze volledig in baksteen opgetrokken Stupa is gebouwd door koning Nissanka Malla en heeft de kenmerken van de Boeddistische tak Theravada. Samen met de eerder door ons bezochte Kiri Vehera de grootste bakstenen oude bouwwerken in de wereld.

Als voorlaatste doen we Thivanka Image House aan. Gebouwd door koning Parakramabahu, volledig in baksteen opgetrokken. In het ‘huis’ staat een onthoofde Boeddha van 7 meter. Op de muur is de grootste aantal 12de eeuwse fresco’s te zien uit het gehele Polonnaruwa koninkrijk.

We sluiten af met de Lotus vijver, hoe knap om zoiets te kunnen maken.

René vraagt de gids om nog even langs een schoenwinkel te rijden want een paar slippers zijn toch vele male handiger bij de tempels waar je de schoenen moet uitdoen. We willen ook nog een sarong kopen maar dat is voor later. De gids stelt voor om nog even langs een beeldenmakerij te rijden. Wat je hier aan houtsnijkunst ziet is werkelijk ongelofelijk.

Het is rond half 4 als we bij het hotel aankomen. Nog even zwemmen, helaas van korte duur, het is tijd voor de middagbui wat al bijna een dagelijks ritueel aan het worden is.

Bij ons huisje aangekomen zit er een soort boktor op de muur, de naam weten we nog niet.

We gaan maar op cocktailsafari en Supul, de barman, heeft er wel een paar voor ons in petto. René kiest de Screwdriver en ik de Singapore Sling. Door Supul komen we er ook achter dat de fles wijn die ik de dag ervoor in de wijnkelder uitkoos veel te duur op de rekening stond. Per glas 750 rs maar per fles 8000 en dat zijn 10 glazen, Supul ziet dat ook in en is er duidelijk verveeld mee en gaat aan de slag. Bij ons avondeten in elk geval wijn per glas. Naderhand krijgen we bericht dat de rekening wordt gecorrigeerd. Ik wil geen dessert want de porties zijn zo giga groot dat het er niet meer bij gaat. Komt Supul aan tafel met een taart met happy anniversary erop. Veel te veel natuurlijk en we delen hem met een paar Duitsers waar we die middag kennis mee maakte, de rest geven we aan het personeel. Met de Duitsers drinken we nog wat thee en babbelen gezellig de avond door. We wandelen terug naar de kamer en daar wachtte ons nog een verrassing, ons bed was versiert met ballonnen, bloemen en gelukwensen voor onze trouwdag.

Eigenlijk te laat maar de reis was in de eerste instantie in Februari gepland dus ze hebben alles gewoonweg verschoven.