Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Sri Lanka 08 April 2022 Zweten, Sarongs en koken.

Sarath is niet echt blij, hij moet vroeg aan de bak. Vandaag staat de Sigirya Rock op het programma. Unesco erfgoed, 1202 traptreden dienen beklommen te worden om boven op de rots te komen en dat willen we doen maar niet al te laat vanwege de warmte.

Om 7.30 beginnen we aan het parcours, eerst een kilometer door een park en weldra de eerste trappen. Het is gelukkig nog niet zo druk zodat je af en toe ook kunt pauzeren. Ik schat de klim langs de rots omhoog een dik half uur. Halverwege krijgt René onverwacht hulp. Een local duwt hem omhoog op het steilste stuk. De beste man ontpopt zich ook nog eens als gids waar we dankbaar gebruik van maken. Boven op de 200 meter hoge rots is het uitzicht geweldig. De ruïnes zijn de overblijfselen van het paleis van koning Kasyapa. De koning met oog voor dames had zelfs een troon boven 3 dansvloeren waarop 300 dames dansten. Hier zou hij de keuze maken voor zijn ‘Lucky Lady’ voor de nacht. We spreken nog een ander Nederlands koppel en gezamenlijk wandelen we naar de Fresco’s, hoe die op deze hoogte gemaakt zijn is een raadsel. Waarschijnlijk hangend aan afhangende lianen.

In elk geval de Koning moest een groot gedeelte niet zelf lopen, hij werd volgens de gids gedragen door 4 man. Het laatste gedeelte zou hij, volgens de gids, omhoog zijn gekomen middels bamboe palen.  Ik denk eerder dat hij getakeld werd. In elk geval deze dictator koning zat safe op zijn rots totdat hij door zijn eigen broer werd afgezet.

Rond 10.15 waren we weer beneden en hadden nog tijd over en we werden door Sarath naar een zijdefabriek gebracht. Hier kochten we 2 Sarongs voor het Sri Lankaans nieuwjaar wat op 14 april valt. Dan nog via een Saffierslijperij naar de laatste excursie van de dag namelijk een bezoek aan een traditioneel dorp met de ossenwagen. Ik kon het echter niet aanzijn, dat arme dier had een doorboorde neus waar een koord door getrokken werd en dat soort dierenleed kan ik niet aanzien. Een kar trekken OK maar een touw door je neus is mij teveel dierenleed. We maken de rit met een Tuktuk, na een snelle rit komen we bij de boot aan waarop we naar de village varen. Aangenaam koel op het water genieten we van de vele vogels. De roeier vlecht ook nog een Lotuskrans voor ons. Heel handig gedaan een beetje froemelen en in elkaar duwen en voila de krans was gemaakt. Vlak voor we aanleggen zit er een arend in de boom, hij valt met zijn schutkleuren nauwelijks op.

In de village krijgen we een kleine kookdemonstratie, kokossambol maken, kokosroti, meel malen enz. Uiteindelijk blijkt dit onze lunch te worden. We moeten onze handen wassen en eten voor het eerst Sri Lankaans met onze rechterhand!

Inmiddels is het 14.30 en rijden terug naar het hotel. Jammer genoeg konden we maar en half uur in het zwembad, de regen begon vroeg vandaag. De tuin was in een mum van tijd een grote waterplas.
Het is inmiddels 18 uur en het regent -wel iets milder- nog steeds.