Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Sri Lanka 09 April 2022 Grottentempels en een massage.

We vertrekken op de voor Sarath gebruikelijke 9 uur naar Dambulla. Hier gaan we Rangiri Dambulla bezoeken welke ook op de Unesco erfgoedlijst staan. Om het tempelcomplex te bereiken moeten we eerst 392 traptreden beklimmen. Het tempelcomplex is gebouwd onder overhangende rotsen. Hier staan 157 beelden van Buddha en prachtige wand- en plafondschilderingen.

Voor de overhang zijn een 5tal poorten die elk toegang geven tot een aparte tempelkamer. Elke kamer bevat een Buddha omringd met wachten en volgers. Om 10.15 gaan de poorten dicht en wordt een offer aan Buddha gebracht, dit is echter besloten maar we zien wel hoe de mooie zilveren schalen met vers fruit worden klaargemaakt die daarna geofferd worden. De bereiding van het offer wordt met een trommelgeroffel begeleid. We wandelen weer terug naar de wagen en rijden richting Kandy.

In Matale stoppen we voor een bezoek aan een kruiden en specerijenplantage. Veel dingen herkennen we al van ons bezoek aan de plantage in Indonesië.
Wat deze plantage bijzonder maakt is dan vele kruiden hier een helende werking hebben en ze maken er hier medicinale producten van. Na de rondleiding moeten we in een soort klaslokaaltje plaatsnemen waar we een hele uitleg krijgen over alle zalfjes en oliën die hier gemaakt worden. We krijgen zelf ook vele middeltjes op arm en gezicht gesmeerd en als afsluiting nog een heuse nek-, arm-, benen- en rugmassage met sandalwood olie en crème. Alles voelt heerlijk zacht aan en het is een weldaad voor de inmiddels vervellende verbrande huid.

We rijden verder naar het hotel en checken in en vinden op onze kamer een mooi opgemaakt bed met 2 zwanen. Even later wordt er op de deur geklopt en krijgen we nog een taartje aangeboden. We maken hem half soldaat. Eigenlijk waren we van plan om op eigen gelegenheid nog even de stad in te gaan. Helaas de middagregen kwam vrij vroeg. Dan maar van de nood een deugt maken en drinken nog een lekkere cocktails.