Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Sri Lanka 19 April 2022 Safari's, de Panter en Lippenberen.

Om 5.30 worden we aan de welcome desk verwacht voor de safari, Sarath gaat ook mee en rond 6.00 uur staan we voor de hekken te wachten tot het park opengaat. Het lijkt we een race want iedereen sjeest naar binnen met hetzelfde doel. We rijden 4 uur door het park en zien 2 Olifanten en wat Krokodillen. Diverse vogelsoorten maar geen Beer of Panter. De driver heeft blijkbaar die 2 tot doel en gunt ons amper tijd voor het maken van foto’s. We houden onderweg even halt bij een rivier en nuttigen het ontbijtpakket wat we van het hotel hebben meekregen. De talrijke apen genoten van de restjes van bijna alle mede safarimakers.

Om 11.30 zijn we weer terug in het kamp. We willen ons douchen maar helaas nog steeds geen water. Erg lastig met het doorspoelen van het toilet. Dan maar ‘vuil’ wachten op de middag safari van 14.30. Deze boekten we zelf bij het kamp met gids. Het is dezelfde man die de dag ervoor met mij de vogelsafari deed. Hij studeert ornithologie maar is ook een goede gids en beantwoord alle vragen punctueel. De tocht verloopt veel rustiger en minder chaotisch als de ochtendsafari, helaas moeten we de zijramen sluiten want de middagregen is weer present. Op een rustig tempo zie je veel meer en we krijgen uitgebreid de tijd om foto’s te nemen. Na een uurtje is de regen gestopt. Op een gegeven moment krijgt de gids een telefoontje er is een Sri Lankaanse Panter gespot. Snel rijden we er naartoe en genieten van de in de boom liggende Panter. Inmiddels is elke wagen opgeroepen en staat er een behoorlijke file.

We maken plaats voor de volgende kijkers want dit is wat iedereen wil zien en vervolgen de tocht. We slaan een pad in en zien 2 jeeps stilstaan, vaak duid dit aan dat er iets te zien is. Nou en dat was het, in de boom zitten 3 Lippenberen van de gele vruchten te snoepen.
Het blijkt een moeder met 2 al wat oudere jongen te zijn. Lippenberen leven doorgaans van Termieten, deze heuvels graven ze af en zuigen de mieren en eieren uit de gangen. Echter in het natte seizoen zitten de mieren dieper en eten de beren de vruchten uit bomen.
Onze gids geeft de gespotte beren door en in een mum van tijd staat het vol. We hadden geluk, de beren stelde zoveel kijkers niet op prijs en verlieten al snel de boom om in het dichte struikgewas te verdwijnen. Onze dag kon niet meer stuk.