Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Sri Lanka 22 April 2022 Naar de kust.

We gaan vandaag vroeg vertrekken naar Mirissa. Deze plaats kreeg het 26 december 2004 zwaar te verduren door de Tsunami. Het is het zuidelijkste punt van Sri Lanka en die kreeg de volle laag. Er was nagenoeg niets meer over. Ondanks het feit dat hier vele surfers naar toe komen is de lokale economie nog niet als voorheen want ze krijgen tegenslag op tegenslag te verduren. De Covid crisis en het seizoeneinde doen nog een extra duit in het zakje.

De ligging is groots, het uitzicht over de stranden ook. Dit doet qua natuur niet veel onder voor de Malediven. Voor we inchecken stoppen we met Serath nog even bij de paal vissers en PalmHill een uitzichtpunt aan de Turtle Beach. ‘s Avonds komen hier de zeeschildpadden aan land.

Na het inchecken nemen we afscheid van Serath, zijn schoonvader is na een hartaanval in het ziekenhuis opgenomen. We boden het hem al eerder aan om naar zijn familie te gaan maar zijn antwoord was nee, het is mijn werk. Uiteindelijk heeft zijn baas hem kunnen overtuigen.

Het is de hele dag bewolkt en we gaan ons oriënteren om een walvistocht te maken.
We zie wat boekingskantoren maar niet helemaal wat we zoeken want ze adverteren met overvolle boten. We slenteren een beetje door het dorp en langs de weg, maar de kust is veel mooier en we wandelen terug. Komen we voorbij een bord waarop de weg naar de vissershaven staat. Daar gaan we even kijken en zien de vissers met hun vangst op kleurrijke bootjes aankomen. Hier liggen ook de boten van de ‘Walvisvaarders’. We wandelen verder en komen langs een kantoor waar eindelijk ook open kaart gespeeld word qua prijs. Niet te grote boot en maximaal 35 passagiers ipv de 150 bij de anderen. 8500 lkr is een nette prijs, het kantoor is gesloten  tot en met 15 uur is het hier middagpauze. Ik bekijk bij het hotel de website en ga bellen om te reserveren. Helaas wordt de telefoon niet opgenomen. Ik besluit om naar de haven terug te wandelen. Kantoor is nog steeds dicht. Zie ik in de haven hun boot liggen met mensen erop. Het blijkt de eigenaar te zijn die de boot ‘winterklaar’ aan het maken is.

Hij vertelde me dat doordat er zo weinig toeristen zijn, ze brandstofproblemen hebben en de hoge brandstof prijzen het onrendabel is om uit te varen. Vandaar dat er geen walvistochten georganiseerd worden.  Minder leuk voor ons maar heel begrijpelijk.