Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Sri Lanka 24 April 2022 Nederland VOC Erfgoed.

We gaan vandaag naar Galle, we hebben afgesproken om 10 uur. De nieuwe chauffeur Namal moet eerst 3 uur rijden voor hij in Mirissa is. Hij is mooi op tijd en we rijden nu in een personenwagen. De ruimte is beperkter maar veel comfortabeler.

In Galle krijgen we een gigakamer met een privebalkon van wel 8 meter. We pakken snel uit en steken de straat over zo het fort op. We wandelen van bastion naar bastion en genieten van de mooie uitzichten. Ook bekijken we de Nederlands Hervormde kerk met zijn vele grafstenen in de kerkvloer. Bijzonder al die Nederlandse inscripties daterend uit de periode dat de VOC het hier voor het zeggen had. Het fort was al door de Portugezen gebouwd aan het einde van de 16de eeuw. In 1640 werd het door de Nederlanders veroverd. Dit was zo tot 1796 en toen namen de Britten het over. Ceylon was in de VOC tijd de enige leverancier van kaneel, de Nederlanders zijn er verantwoordelijk voor dat er nu ook kaneel in Indonesië groeit.

Na een uurtje wandelen is het bloedheet. We duiken op een koel terras en nemen een verfrissende Icetea.

Als het wat later wordt lopen we nog even door het fort en gaan dan even bijkomen op ons balkon. Tegen 17.00 lopen we naar een uitzichtpunt voor een mooie zonsondergang. Hierna een cocktail bij hotel Fort Galle en vervolgens naar een door het hotel aangeraden visrestaurant. Frederick wordt gelijk bij aankomst boos omdat ze het tafeltje wat hij ‘s middags had gereserveerd niet vrij hadden gehouden. Maar ja, we konden buiten zitten en de Tunasteak was voortreffelijk dus eind goed al goed. Aangezien er na 20.00 uur niets meer te doen is en er bovendien een powerlock is gaan we terug naar het hotel en relaxen nog wat op het terras.