Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Texel 30 Augustus 2008 Hollandsch trots "de V.O.C.".

Op weg naar huis wandelen we nog even door Den Helder. Hier zien we de replica van de Prins Willem, een schip dat gebouwd was in 1650 in Middelburg voor de Kamer van de VOC in Zeeland. Het origineel was een spiegelretourschip van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Op 11 februari 1662 was de Prins Willem op de terugreis van Batavia naar Nederland toen het schip tijdens een zware storm met man en muis verging op 25/26°ZB bij het eiland Brandon (Madagaskar) in de Indische Oceaan.

In 1984-1985 werd bij Scheepswerf Amels in Makkum een deels in staal uitgevoerd schip op basis van de Prins Willem gebouwd voor Oranda Mura (Holland Village), een voor toeristen nagebouwd 17e-eeuws Hollands stadje aan de baai van Omura bij Nagasaki.

Na het faillissement van Holland Village werd het in 2003 aangekocht door attractiepark Cape Holland in Den Helder. Na een reis van ruim een maand op een drijvend dok kwam het schip op 8 december 2003 in Den Helder aan. Het werd afgemeerd in een dok van de voormalige marinewerf Willemsoord, een van de oudste gemetselde droogdokken ter wereld. Na aankomst werd het schip weer teruggebracht in authentieke stijl.