Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Thermenmuseum 1 Oudheidkundige zaken.

Het Thermenmuseum is een oudheidkundig museum geopend in 1977 en gebouwd rond de opgraving van een Romeins badhuis, dat het oudste, grootste en best bewaarde antieke gebouw in Nederland is.

Het museum bezit een collectie van circa 30.000 kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, voornamelijk afkomstig van opgravingen in Heerlen en omgeving. Behalve een schaalmodel van het badhuis, bezit het museum een opengewerkte maquette van de Romeinse villa Vaesrade, die geldt als een typisch voorbeeld van de villae rusticae in de omgeving van Heerlen.

In de collectie bevinden zich verder enkele fragmenten van vrijstaande beelden en reliëfs, en verder diverse gebeeldhouwde architectuurfragmenten, votiefstenen, grafstenen en de zogenaamde mijlpalen van Eygelshoven. Bijzonder is ook de replica van de sarcofaag van Simpelveld, waarvan het origineel zich in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bevindt.

Tot de topstukken behoort de zogenaamde ‘kruik van Lucius’, een grote voorraadkruik met een inscriptie van de Heerlense pottenbakker Lucius.