Gewone en bijzondere trips in binnen en buitenland!

Indonesie 26 September 2019

Vroeg gewekt

Om 3 uur start de motor van de boot. Rizal heeft voor ons nog een verrassing in petto. We gaan de zonsopkomst bekijken op Pulau Padar voor de kust van Komodo gelegen. Veel treden omhoog en het laatste stuk wat over rotsen klauteren krijg je een fantastisch uitzicht. Heel mooi om te doen.
Hierna varen we onder het gebruik van het ontbijt verder naar Pulau Komodo. Op onze vraag vroeg want dan zijn de varanen actiever. Ook hier maken we een tracking en Rizal die hier vandaan komt en iedereen kent ritselt een goede ranger die in tegenstelling tot die we gisteren hadden wel verteld en goede uitleg geeft. Op Komodo varanen spotten is moeilijker dan op Rinca, het is hier veel bossiger en die knapen verstoppen zich goed.
Onderweg worden we blij, de ranger had al verteld dat jonge varanen in dode palmbomen leefden en van de grond tot bovenin een gang in de stam groeven, we zien een jonge varaan van ongeveer 1 jaar in een boom op zoek naar zijn favoriete voedsel namelijk Gekko’s. En als kers op de taart komt deze kleine zich ook op de grond presenteren, een ongewone plek want varanen eten hun soortgenoten en zelfs hun eigen kleintjes op. Eigenlijk vreemd want hun nest beschermen ze gedurende 7 a 9 maanden tot ze uitkomen. Na het uitkomen worden de jongen aan hun lot overgelaten en tot 3 a 4 jaar leven voornamelijk in de bomen, daarna zijn ze in staat om aan hun kanibalistische ouders te ontsnappen. We scoren nog een T-shirt en varen door naar Pink beach, René blijft op de boot en probeert energie te sparen want hij heeft wat last van kramp.
Pink beach was mooi maar de eerste snorkelspot was mooier. Waarom René niet meewilde… nou Marcel had ons zijn foto’s laten zien en hier had hij meer zin in. Manta point ligt niet ver van Pink beach. Rizal regelde het met de kapitein, de zee was hier wilder en er lagen veel bootjes klaar om de manta’s te spotten. Iedereen joeg de Manta’s op. En bijhouden kan je ze niet. In alle hectiek brak ook nog het trapje af. Nu konden we niet meer snel in de boot klimmen om de Manta’s te volgen. Marcel had mazzel bij hen waren er maar 2 boten, nu lagen er wel 10 klaar. Al met al zagen we er een stuk of 5. Een heel bijzondere ervaring. We voeren 3 uur richting Flores en legden al vroeg aan voor de nacht. Mijns inziens wat verloren tijd, ik had dan liever nog wat snorkelspots gedaan of meer tijd elders uitgetrokken.