Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Normandië 04 September 2021 Frankrijk, here we come!

Onze eerste plaats waar we de vakantie gaan stoppen is een watermolen aan de Sambre net over de Belgisch-Franse grens in Maroilles. Een mooie watermolen maar na een korte wandeling om het complex heen hadden we het eigenlijk gezien. Het was gewoon te klein om er een uur of wat door te brengen en door Corona was het info center dicht. We drinken koffie om de hoek en vertrekken weer. Zonder de fameuze fromage de Maroilles mee te nemen. Deze (stink)kaas zou de lucht in de auto te zeer beïnvloeden.

Na Charleroi rijden we verder over de kleinere wegen en de Route National. Mooie en minder mooie dorpjes rijden we door en hoe dichter we bij Normandië komen hoe leuker ze worden. De dorpjes worden ouder en hebben meer vakwerk.

Rond 4 uur zijn we, na wat omleidingen en stress, eindelijk bij ons hotel in Rouen. De auto zetten we in de parking en die blijft daar de komende dagen staan, want het centrum is maar 30 minuten lopen. We checken in brengen de spullen naar de kamer.

Rouen (Nederlands, verouderd: Rouaan of Rowaan, Latijn: Rotomagus) is de hoofdstad van de regio Normandië en het departement Seine-Maritime. Rouen is ontstaan in de Gallo-Romeinse periode. Het was de hoofdplaats voor de stam van de Veliocasses die in de vallei van de Seine woonden in een gebied dat zich uitstrekte tussen Caudebec-en-Caux en de Pontoise. De stad zelf werd onder de heerschappij van de Romeinse keizer Augustus gesticht op de rechteroever van de Seine. Ze was de op een na belangrijkste stad van Gallië na Lugdunum (Lyon). In de 3e eeuw kende de Gallo-Romeinse stad haar grootste bloei en werd het een bisschopszetel. De plaatsnaam gaat terug op de grondvorm Ratomagus. Het eerste deel, Rato- is, volgens een krappe meerderheid onder de geleerden, een variant van Roto dat verwijst naar het Oud-Ierse Roth (wedren) en het Gallische Rhad (wiel, rond voorwerp) waarvan de afgeleide betekenis in het Gallisch “wedstrijdwagen” is. Het tweede deel magos refereert aan het Gallische Magos (vlakte, veld, later marktplaats). De eigenlijke betekenis van Rotomagus zou “renbaan” of “marktplein voor wagenhandel” zijn, wat dan ook de voorliefde van de Kelten voor wedrennen verklaart.

We vertrekken richting het centrum en maken onze eerste verkenningstocht in de stad. Werkelijk de Gotische kerken en vakwerkhuizen zijn in een woord geweldig. Rond 19 uur willen we een terrasje doen maar helaas we worden geweigerd. Ik ben door de controle maar de telefoon van René is helaas door onbekende reden leeg en zonder QR code kom je nergens binnen. We hebben geen papieren print van de QR dus er zit niks anders op dan terug lopen naar het hotel om de telefoon even aan de lader te hangen en te kijken of hij niet een defect is.

Gelukkig blijkt dat niet het geval. Ik maak een foto van de QR op de tablet als back-up en we hangen de telefoon aan het oplaadblok en wandelen terug naar het centrum. De kelner van het café dat ons weigerde kon er niks aan doen dus we gingen terug naar hetzelfde terras. Inmiddels is het al flink later geworden en beginnen we ook de trek te krijgen. Het restaurant naast ons terras stuurde heerlijke geuren onze richting op.

Toch maar tijd maken om iets te eten en na een korte ronde komen we weer bij de buren terecht. Het restaurant Rotomagus staat bekend om zijn uitmuntende vlees.

Wij schoven aan met een heerlijke ruby port als aperitief.
Als voorgerecht bestelden we een a l’os moelle gratinee au escargots. De slakken zijn ons bekend maar de l’os a moellee was toch een dingetje….. nou dit is dus een Runderbeen wat doormidden gezaagd is en waar de slakken rijkelijk over het merg gedrapeerd liggen in de kruidenboter. We hebben het nooit op deze manier gegeten maar het was verrukkelijk. Het hoofdgerecht was een carré d’agneau. Op zich niet speciaal maar gerookt op een bedje van gedroogde kruiden onder een stolp en een puree van aardappel met truffel maakte het toch een heel erg lekker geheel. Michelin waardig. We wandelen terug en moe en voldaan leggen we ons te bed.