Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Oost-Duitsland 23 Juli 2022 De Dom, klimmen en varen.

Vandaag zijn we op tijd opgestaan om de meute voor te zijn. We scoren een ontbijtje bij een plaatselijke bakker en beginnen aan een wandeling door de stad.

Als we langs de Dom komen moeten we uiteraard even binnen gaan kijken.

De kathedraal van Bamberg heeft als officiële naam Bamberger Dom St. Peter en St. Georg en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het werd in de 13e eeuw voltooid. De kathedraal  is de zetel van het aartsbisdom Bamberg.

De kathedraal is in laatromaanse stijl opgetrokken met vier torens. Hij werd in 1004 gesticht door keizer Hendrik II , voltooid in 1012 en gewijd op 6 mei 1012. Hij werd vervolgens gedeeltelijk verwoest door brand in 1081 . De nieuwe kathedraal werd in de huidige laatromaanse stijl gebouwd door bisschop Otto von Bamberg en werd ingewijd in het jaar 1111. De kathedraal is 94  m lang, 28  m breed, 26  m hoog en de vier torens bereiken elk 81  m hoog. Tussen alle werken van de kathedraal bevindt zich een marmeren graf, uitgehouwen tussen 1499 en 1513 , waar de stichter, Hendrik II en zijn vrouw, keizerin Cunegonde , rusten  : het werd gemaakt door de beeldhouwer Tilman Riemenschneider . Een andere schat van de kathedraal is het ruiterstandbeeld bekend staat als de Cavalier van Bamberg (Duits: Der Bamberger Reiter). Dit beeld zou koning Stephen I van Hongarije kunnen voorstellen en dateert ongeveer uit het jaar 1200.

We maken ook nog een boottocht over de Regnitz