Gewone en bijzondere trips in binnen- en buitenland

Sri Lanka 21 April 2022 Wees Olifantjes.

Dit maakte we nog niet eerder mee, we staan op met regen maar het valt onder het gebladerte amper op.
Het is nog vroeg en zien wel wat de dag brengt.
De regen stopt al snel en ik maak een korte kampsafari.

Na het ontbijt wandelen we de 4 kilometer naar het dorp. We besluiten geen safari te doen omdat het wildaanbod hier beperkter is dan in Yala, het vorige nationale park. Wij gaan naar het Elephant Transit Home, een opvang van Olifanten weesjes. Het lijkt uiteindelijk wel wat op het voederen in een dierentuin. Het moeten in totaliteit meer dan 50 olifanten geweest zijn in de leeftijd van een half jaar tot 7 jaar. Normaal drinken ze melk tot 3 jaar maar om het kudde gevoel te sterken krijgen ze op 2 na allemaal melk. Sommige slimmeriken lopen zelfs een rondje voor een 2de portie, maar als de oppasser het merkt worden ze gesommeerd plaats te maken voor andere olifantjes. Ze krijgen een slang in hun mond met een trechter waarin de melk gegoten wordt, 2 kannen per olifantje. De 2 kleinste krijgen een zuigfles.

De verzorgers moeten dit met liefde doen want de jonge olifanten hebben om de 3 uur 2 liter melk nodig. Deze melk is van speciale samenstelling. Als de tijd rijp is krijgen ze een GSM band en worden ze weer in de diverse parken uitgezet.

Het TV programma ongebaande paden maakte hier ook opnames, hier staat een verslag geschreven van dit mooie initiatief. De Olifanten melkbar